Változások a házasságban a baba születése után

Gelsei Bernadett

Párkapcsolat

Gelsei Bernadett


Változások a házasságban a baba születése után

Nem csak munkám során, hanem saját tapasztalatból is tudom, hogy a gyerek nagy boldogság és öröm, de eljön az az idő - nagyjából a baba 1 éves kora körül -, amikor az anyák elfáradnak és kimerülnek.

Nő különböző szerepekben
Ez nagyobb krízist többnyire azoknak az első gyerekes, értelmiségi anyáknak okoz, akik az anyaságot nem kizárólagos életcéljuknak érzik. Ezt a kimerültséget, fáradtságot depressziós tünetek jellemzik: kedvtelenség, érdektelenség, libidó szint nulla, gyakori sírások, érzelmi terhelhetőség nulla, feszültség, szorongás, dühkitörés, ingerlékenység stb. Ilyenkor a kismamák zömmel a gyerek körüli napi teendőkre tudnak fókuszálni, koncentrálni, úgymond „csak túlélni a napokat” anya üzemmódban képesek működni. Ehhez az üzemmódhoz kellene még becsatlakoztatni a feleség, társ, partner üzemmódot, amit úgy érez ilyenkor, hogy erején felüli elvárás vagy teljesítés volna.

A házasság válsága
Mégis sokan lelkiismeret furdalásból, bűntudatból, maximalizmusból, tökéletességre való törekvésből, megfelelni vágyásból próbálják elnyomni magukban a kimerültség, depresszió érzését és próbálják működtetni a házasságukat is.  De bárhogy is erőlködnek is, rés van a pajzson, ezért nagyon könnyen felborulhat ez a látszategyensúly és a párkapcsolatuk, házasságuk krízisbe kerülhet. Úgy érzik a kismamák, hogy boldogtalanok, „nem ezt akarták” és hogy magukra maradtak stb.

Mit tapasztalnak a férjek, apák?
A férjek, kispapák szemszögéből ez úgy játszódik le, hogy a kisbaba megszületése óta úgy érzik, elveszítették a társukat, barátjukat, szexpartnerüket, akit régen a feleségükben megtaláltak. Kirekesztettnek, elhanyagoltnak érzik magukat, úgy érzik, hogy az a nő, akit feleségül vettek, az anyaságtól teljesen megváltozott. Gyakran használják a „pénzéhes”, „elégedetlen”, „kibírhatatlan” jelzoket. Egyrészről ahogy a baba növekszik, egyre jobban tudnak csökkenteni ezen az érzésen, másrészről a szexuális élet hosszú távú hiánya vagy ritkasága, a gyakori vagy rendszeres különalvások, a harcok, feszültségek gyakoriságától kezdenek bezárkózni. Elkezdenek kifelé tekintgetni, máshol keresni intimitást, megértést és figyelmet.

Hol találnak megoldást a házastársak?
Jobb esetben ez barátokat, munkát, új hobbit jelent, rossz esetben egy harmadik személyt, akivel viszonyt kezdenek. De fontos megemlítenem, hogy ugyan zömmel ebben az időszakban kezdenek félrelépni a férfiak, de a nők is könnyebben kezdenek viszonyt vagy gyakrabban jellemző rájuk a hűtlenség.

Hogyan kezeljük a változásokat?
A családi szerkezet megváltozása – kettő helyett hárman lettünk - az új élethelyzethez való lassú alkalmazkodás, egy másfajta felelősség kialakulása, felnőtté válás folyamatának felgyorsulása (figyelem megosztása, alkalmazkodás, önzőség és kényelem feladása és még sorolhatnám tovább, hogy milyen személyiségfejlődést okoz egy pár életében a kisbaba megérkezése) azonban, ha ezeket az élethelyzeteket nehezen tudják közösen megoldani, akkor az a tapasztalatom, hogy könnyen emelődik be egy harmadik (szerető) fél a házasságba, mintegy kézenfekvő megoldásként.


A következő cikkemben arról fogok majd írni, hogyan lehet egy ilyen helyzetből kilábalni, mit kell tennie a pároknak, hogy újból egymásra találjanak és visszaállítódjon a bizalom és vonzalom egymás felé.

Fotó: Freepik


Gelsei Bernadett

Párkapcsolat

Gelsei Bernadett


2012.06.20