Vízben szülés pro és kontra

Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


Egyre népszerűbb a vízben szülés. Sokan állítják, hogy természetesebb és kevésbé fájdalmas, mint a hagyományos életadás. Ám arról már megoszlanak a vélemények, hogy mennyire biztonságos, ha az újszülött a vízben „látja meg a napvilágot”.

A vízben szülés lehetőségét egyesek, anyukák és bábák, természetesebbnek tartják, mint a kórházban történő szülést. (Nemrégiben ismét felkapott lett a téma, miután az ismert modell, Gisele Bundchen is otthon egy kád vízben adott életet gyermekének, ő is az egyre népszerűbbé váló vízben szülés trendjét követve döntött az otthoni vajúdás mellett.)


Érvek a vízben szülés mellett
A vízben szülés során az anyák a vajúdás időszakát meleg vízben ülve töltik és a csecsemő világrahozatala is így zajlik. Az eljárásról úgy tartják, kevesebb fájdalommal jár és így a szülés élménye kellemesebb, kevésbé feszült lehet. Erre utal az a néhány tanulmány is, amelyek úgy találták, a vízben szülő anyák kevesebb fájdalomcsillapítót igényelnek, mint a hagyományos módon szülő társaik.


Érvek a vízben szülés ellen
Az azonban nem világos, hogy, ha az anyának tényleg jobb is lehet esetleg a vízben szülés, akkor az azt is jelenti-e, hogy a születendő gyermek számára is ez a jobb és biztonságosabb megoldás. Egy 2002-ben keletkezett tanulmány például azt kifogásolta, hogy a magzatra nézve a vízben szülés kevésbé van tekintettel, hiszen több eset is ismert, amelyekben a világra jött csecsemő vizet vagy ürüléket nyelt a víz alatti világrajövetel folyományaként. A 2002-es tanulmányt követő kommentárokban több szakember úgy foglalt állást: jelenleg semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy a vízben szülés előnyös volna az újszülött számára, viszont számos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy fulladás, a vér nátriumszintjének csökkenése következtében kialakuló hiponatrémiás görcs, fertőzés vagy tüdőgyulladás is létrejöhet a szülés ilyen formájának köszönhetően.


Szakemberek véleménye
Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium hivatalos állásfoglalásában nem javasolja a vízben szülést a várandós anyáknak, mivel kórházban az újszülött biztonsága sokkal inkább szavatolt – és, ha más szempontból talán nem is tűnhet az anyukák számára megfelelő környezetnek egy kórház, de ott legalább azonnal szakszerű ellátásban részesülhet a kismama és a magzat is, ha valamilyen komplikáció adódna a szülés előtt, alatt vagy azt követően.


Forrás: Medipress

Véleményed van a témáról?! Netán konkrét tapasztalatod van?! Mondd el nekünk, kíváncsiak vagyunk, hogy Ti hogyan vélekedtek.


Szülők lapja

Szülés

Szülők lapja


2010.02.17