ADHD-s a családban - 7 új szokás, ami segíthet a mindennapokban

Virágh Hajnalka

Gyerekbetegségek

Virágh Hajnalka


ADHD-s a családban - 7 új szokás, ami segíthet a mindennapokban

Az újév beköszöntével gyakran fogadkozunk, hogy valamin változtatunk az új évben. Ha tervet készítünk, az nagyban segíti a célok megvalósulását – ez különösen igaz lehet, ha valaki ADHD-s, vagy szülőként ADHD-s gyermeket nevel.

Az alábbi 7 tipp segíthet a célok elérében, a mindennapok könnyebb menedzselésében.
 

1. Apró célokat tűzzünk ki

A célokat konkrétan és mérhetően fogalmazzuk meg. Például, ne azt tűzzük csak ki, hogy „jobban szeretnénk tanulni”, hanem azt is hogy hetente mennyi időt fogunk ezzel tölteni, melyik tárgyak azok amikre jobban kell összpontosítani. Ha a célokat kisebb lépésekre lebontjuk, könnyebb azokat követni és megvalósítani.


2. Alakítsunk ki rutinokat és struktúrákat!

Az ADHD-soknak segíthet a napirend kialakítása és a rutinok betartása. Érdemes minden nap ugyanabban az időben felkelni, étkezni, tanulni és/vagy dolgozni. Nagy segítséget jelent, ha listát írunk a teendőinkről, azokat fontossági sorrendbe téve. Írhatunk róluk emlékeztetőket, és számos alkalmazás is segítségünkre lehet a napirend támogatásában.


3. Határozzuk meg a prioritásokat! 

Az ADHD-s személyeket céljaik elérésében sokszor a figyelem elterelése akadályozza. Ezért érdemes a feladatokat fontossági sorrendben megszámozni, és ügyelni arra, hogy az energiánkat azokra a feladatokra fordítsuk, amik a legfontosabbak és legsürgősebbek.


4. Alakítsunk ki támogató környezetet!

Érdemes megfigyelni és alkalmazni azokat a környezeti elemeket és hatásokat, amik segítik a koncentrációnkat és a hatékonyságunkat. Ez egyénenként eltérő lehet. Létezik például a fókusz megtartását elősegítő zene, vagy olyan alkalmazások, amik a tűzropogást, az eső hangját vagy a tücsökciripelést utánozzák. Az ilyen alapzaj nem fogja elvonni a figyelmünket, viszont segíti a fókuszálást.


5. Kérjük mások támogatását!

A következő év terveiről beszéljünk a családunkkal, barátainkkal. Megkérhetjük Őket, hogy időről időre emlékeztessenek minket terveinkre, és kérdezzenek meg minket, hogy hogyan haladunk. Az Ő támogatásuk sokat segíthet céljaink elérésében.


6. Fontos az öngondoskodás és a pihenés!

Fontos a napirendünkbe a pihenő időt és a töltekezést is beépíteni. Az ADHD-val élőknek nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű pihenésre legyen lehetőségük minden nap.


7. Jutalmazzuk meg magunkat!

Ha elértünk egy-egy kitűzött célt, bátran jutalmazzuk meg magunkat! Ez segít a motiváció fenntartásában és annak megerősítésében, hogy a kemény munka meghozza a gyümölcsét. Lehetőleg ez a gyerekeknél ne csokoládé legyen, hanem olyan dolog (vagy program), ami támogatja az egészséges életmódot is.Virágh Hajnalka 
Neurofeedback tréner, ADHD Életmód-tanácsadó és terapeuta

Kép: Freepik


Virágh Hajnalka

Gyerekbetegségek

Virágh Hajnalka


2024.01.12