
A megfelelő tudatos felkészülés már fél siker! Életmódbeli változtatással, egy kis odafigyeléssel, kiegyensúlyozott testi-lelki kondíciókkal nekiindulva már magunk is javíthatunk az esélyeinken. Természetesen csodát várni nem szabad, hiszen a még a teljesen egészséges, az ovuláció idején szeretkező pároknál is havonta mindössze 20-25% az esélye a fogantatásnak.
A változtatások hatása viszont hosszabb távon biztosan meghozza gyümölcsét, hiszen életvitelünk javításával egészségesebbek, erősebbek leszünk, s ez az, amire leendő kis csemeténknek szüksége van. Biztonságos, tápláló, óvó környezet.
Szükséges életmódbeli változtatások
• Dohányzás, alkohol, drogok elhagyása
• Nőgyógyászati szűrés
• Méregtelenítő kúra
• Megfelelő súly elérése kiegyensúlyozott táplálkozással* (lassú, nem drasztikus fogyó-, vagy hízókúra!)
• Stresszes helyzetek kerülése
• Uszodák, szaunák mellőzése
• Megerőltető edzések felváltása könnyű testmozgásra
• Szedett gyógyszerek tisztázása az orvossal
• Magzatvédő vitaminok szedése
*Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás keretében fontos, hogy az ételek minél kevesebb mesterséges anyagot, édesítőszereket (aszpartam), tartósítószereket, illetve ízfokozókat (natrium-ciklát) tartalmazzanak.
Fontos tápanyagok a női szervezet számára
Mivel a baba fogantatásához megfelelő és biztonságos környezet szükséges, így már a tervezgetés során is fontos a felkészülés. Az általunk megszokott táplálkozás mellett néhány tápanyagra most különösen szükségünk van.
S hogy mik ezek az anyagok, amikkel felvértezhetjük magunkat?
Különböző vitaminok, melyek védenek a szabad gyökök támadásaitól. Ilyenek az A-, C-vitamin, valamint az ivarsejtek érleléséhez, az embrió fejlődéséhez szükséges anyagok. Az E-vitamin, B12-vitamin és a B-vitamin egy fajtája, a folsav, az ásványi anyagok közül a vas, illetve a szelén.
A-vitamin:
Belsőségek (máj, vese, szív), tojássárgája, tej, tejtermékek, tengeri halak
C-vitamin:
Zöldpaprika, citrusfélék, paradicsom, káposzta, saláta, savanyú káposzta. Ha friss gyümölcs, vagy zöldség fogyasztására nincs lehetőség, akkor a mirelitek fogyasztásával tudjuk a szükségletet fedezni.
E-vitamin:
Hal, hús, máj, tojás, illetve a növényi olajok (napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj). Ezenkívül a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák és a zöld növények E-vitamin tartalma jelentős.
B12-vitamin:
Máj, hús, kisebb mennyiségben tej, tejtermékek
Folsav:
Máj, leveles zöldségek, gyümölcsök, élesztő
Szelén:
Tengeri herkentyűk, tengeri halak, máj, vese, teljes kiőrlésű gabona
Vas:
Hús, máj, egyéb belsőségek
Forrás: Ha nem jön a baba c. könyv
Fotó: Freepik