Szabad-e gumicukrot adni a kisgyerekeknek? Mi az alapvető különbség a házi és a bolti gumicukor között? Dietetikus szakértőnk véleménye a gyerekek kedvenc édességéről: a gumicukorról.
A gyermekek nagy kedvence a gumicukor. Izgalmas formái, figyelemfelkeltő színe miatt kicsik és nagyok egyaránt előszeretettel fogyasztják. A kereskedelmi forgalomban kapható termékek sajnos nem tartalmaznak olyan komponenst, ami az egészséget támogatná.
Bolti és házi gumicukor összehasonlítása
A gumicukor az úgynevezett „junk food” kategóriába sorolható, vagyis fölösleges, plusz kalóriákhoz jutunk a termék elfogyasztásával, ami elősegíti az elhízást, rontja a cukoranyagcserét és fogakat.
Hasonlítsuk össze, mennyivel jobb az általunk készített gumicukor szemben a bolti termékkel. (Sokan készítenek házilag gumicukrot az interneten található receptek alapján –a szerk.)
Kereskedelmi forgalomban kapható termék (100 g) és házi gumicukor (100 g)
Kereskedelmi forgalomban kapható termék (100 g) | Házi gumicukor (100 g) | |
Energia | 328 kcal | 215 kcal |
Fehérje | 7 g | 20 g |
Zsír | 0,1 g | 0 g |
Szénhidrát | 75 g | 31 g |
Cukor | 26 g | 24 g |
Rost | 0,1 g | 0,2 g |
Só | 0 g | 0 g |
Attól még hogy házilag készül, nem jelenti azt, hogy egészséges is
Sajnos az elhízás hazánkban is sokakat fenyeget. A lakosság 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott. Nem csak a felnőtt lakosságot, hanem a gyerekeket is fenyegeti ez a kórállapot. Tudományos vizsgálatok alátámasztják, hogy a vezető megbetegedések 80%-a összefügg a táplálkozással. Megfelelő étkezéssel sokat tehetünk az egészségünk védelmének érdekében.
A házilag készült gumicukor még mindig nem a legjobb választás, hiszen a termék még így is magas energiatartalmú. A házilag készült gumicukor még mindig egy fokkal jobb azok számra, akik egyébként sok gumicukrot fogyasztanak, viszont akiknek sikerült gyermeküket távol tartani a gumicukortól, lehetőleg ezután se szoktassák őket rá!
Mókás és egészséges gyermekdesszertek – gumicukor helyett
Gumicukor helyett kínáljunk inkább a gyümölcsöket nyers formában!
Vágjuk fel, daraboljuk kedvünk szerint, így könnyebben megeszik a kicsik. Válasszunk egy nagyobb almát, vágjuk vékony szeletekre, majd mézeskalács szaggató formával készítsünk alma-emberkéket, szívet vagy harangot. Meglepő lesz, de jobban elfogyasztják a gyerekek, mintha egy egész almával kínálnánk őket.
Szerző: Erdei Gergő dietetikus
Fotó: Freepik