Ha a gyerek húzza az időt, nehezen alszik el, fél az alvástól - 5 esti rituálé, ami segíthet

Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


Ha a gyerek húzza az időt, nehezen alszik el, fél az alvástól - 5 esti rituálé, ami segíthet

„Nem akarok aludni!”, „Nem akarok lefeküdni!”, Szomjas vagyok!”, „Csak még egy mesét!” Melyik szülő ne hallotta volna ezeket a mondatokat gyermekétől?

Több oka is lehet annak, ha a gyermekünk ódzkodik a lefekvéstől, a lámpaoltástól, vagy egyszerűen húzza az időt. Az este, a sötétedés eleve teret ad a félelmek ébredésének, de zaklatottság, túlzott fáradtság is állhat emögött ugyanúgy, mint a vágy a szorosabb kötődésre és biztonságérzetre. Hogyan segíthetünk?

Bár rendkívül hasznos a mesélés a gyermek számára, nem csak ez az egy módja van annak, hogy megnyugtassuk őt. Érdemes este egy kis idővel előbb elkészülni, és időt szánni a nyugalom megteremtésére. Próbáld ki az alábbiakat! 

 

1. Lehet esti rutin a legfontosabb szavak kimondása!

„Nagyon szeretlek. Bármi is történik, ez változatlanul így lesz. Nincs olyan dolog, amely ezen változtatni tudna.”
„Annyira vártam már az estét, hogy így összebújjunk! Igaz, ilyenkor már én is nagyon fáradt vagyok, de egész nap hiányoztál, jó együtt veled, és ezek az esti öleléseid mindig feltöltenek!”


2. Beszéljünk pozitív dolgokról, például használjuk arra a lefekvés perceit arra, hogy kiemelünk néhányat gyermekünk pozitív tulajdonságai vagy tettei közül, és megerősítjük benne. 

„Ma azon tűnődtem, mi az a három tulajdonság, amit legjobban szeretek benned. Kíváncsi vagy?”
„Ma remekül együttműködtél a húgoddal, ez nagyszerű, és ezzel nagy örömet szereztél neki.”
„Milyen jó, hogy ma segítettünk a néninek hazavinni a táskáit. Nélküled nem ment volna ilyen jól.”


3. Hallgassunk hangoskönyvet! 

A mesélés fontos, de a lefekvés ideje néha a szülőknek is fárasztó. Könnyíthetünk a saját dolgunkon, és összeköthetjük a kellemeset a hasznossal: bekapcsolhatunk egy megnyugtató, mesés vagy verses hanganyagot, esetleg halk meditatív zenét vagy esőhangot, és míg gyermekünk elalszik, mi is lazíthatunk. 
 

4. Adhatunk gyermekünknek egy kis kéz- vagy hátmasszázst egy illatos krémmel vagy illóolajjal, mialatt beszélgetünk a napjáról, vagy arról, ami foglalkoztatja.

A testi érintés a kapcsolódásban lényeges a gyermekek számára. Fokozza az érzelmi és fizikai biztonságérzetet.
 

5. A nap eseményeihez kapcsolódóan meséljünk neki egy sztorit saját gyermekkorunkból!

Minden, ami hasonlóság (pl. amit magunkról mesélünk, és a gyerek meglátja benne a közös pontot), az erősíti a gyerekekben a kötődést. Segítsünk, hogy gyermekünk érezze: mi is épp olyan kisgyerekek voltunk, mint ő!
 

6. Legyünk elérhetőek!

Ha a gyermek biztos abban, hogy szükség esetén a közelben vagyunk, könnyebben elalszik.
Ha ehhez arra van szüksége, hogy érezze a közelségünket, fogjuk a kezét vagy a szobában maradjunk, ne utasítsuk el. (Ha ez valamiért kimerítő, csináljuk párunkkal váltásban.) Ha azt igényli, hogy halljon hangokat vagy beszűrődjön hozzá egy kis fény, akkor hagyjuk nyitva résnyire az ajtót (gyerekszobába való fényforrások is felszerelhetők a falra, ezek nagyon halvány fényt biztosítanak). Ha a többi módszerrel megerősítjük őt, egy idő után már nem lesz szüksége ezekre. 

 

Kisbabád van? Íme az a 8 jel, ami megmutatja, hogy babád túl fáradt és alvásra van szüksége!

 


Szerző: Szülők Lapja
Fotó: Freepik
 


Szülők lapja

Gyereknevelés

Szülők lapja


2024.05.16