Meddőség lelki okai: ártó mondatok, amelyek késleltethetik a gyermekáldást

Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


Meddőség lelki okai: ártó mondatok, amelyek késleltethetik a gyermekáldást

A késlekedő gyermekáldás hátterében gyakran lelki okok húzódnak, sokszor ártalmatlannak szánt családi szlogenek dolgoznak mélyen bennünk... Hogyan hatnak a gyermekkorban hallott mondatok a jelenkori gyermekvállalás sikerére? Mennyire nyomja rá bélyegét édesanyánk "anyasorsa" a mi anyaságunk örömteli megélésére? Szakértő válaszol.

"Soha ne bízz a férfiakban!",
"A gyerekeimért feláldoztam az életem!",
"Egy anyának mindig erősnek kell lennie!",
"Nekünk semmi sem megy simán."


Ugye ismerősek ezek mondatok?
Legtöbben találkoztunk már ilyen és hasonló, gyakran ismételgetett kijelentésekkel, ha nem a saját családunkban, akkor a tágabb környezetünkben.
Amikor a késlekedő babaáldás lelki okait próbáljuk megtalálni és feloldani, olyan tudattalan belső gátakat keresünk, melyek a tudatos vágy ellen dolgozva belső nemként, rejtett félelmekként megakadályozhatják a fogantatást vagy a magzat megtartását.
 

Meddőség és a kimondott szavak ereje


Sokszor a mélyen rögzült "családi szlogenek" nehezítik a gyermekáldást
Számtalan pár küzd hónapról hónapra a meddőség rémével. Emésztő vágy, kétségbeesés, tervszerű, görcsös házasélet, orvosi oknyomozás, megterhelő beavatkozások töltik ki a mindennapokat, mégis eredménytelenül, igazi válaszok nélkül múlhat az értékes idő. Sokszor nincs kizáró orvosi ok, vagy a fizikális okok melett lelki gátak is szerepet játszhatnak.

Ilyen belső gátakat okozhatnak akár a családi szlogenek és a bennük rejlő átfogóbb üzenetek is. Kora gyermekkorunktól ivódik belénk szüleink világképe, így célzott iránymutatásaik különösen mély nyomokat hagyhatnak bennünk. Bár az adott szülői mintákat időről időre felülvizsgálhatjuk, a családi szlogenek, a változtatás nélkül, gyakran ismételgetett "alapigazságok" olyan mélyen rögzülhetnek a tudattalanunkban, hogy bár a felszínen teljesen másként gondolkodhatunk, mégis akaratlanul és észrevétlenül a régi mondatok mentén élünk.

Gyerekként nem kérdőjelezzük meg szüleink elveit, intelmeit
A szlogen jelentése "jelmondat". Főként a reklámipar használja ezt a kifejezést. Korunkban akarva-akaratlanul mindnyájan közönségei, befogadói vagyunk ezeknek a direkt, célzott üzeneteknek.
A kínált terméket, szolgáltatást reklámozó szlogen általában egy megkérdőjelezhetetlen állítás, ami azonnali hatást kelt, irányt mutat. Célja szimpátiát kelteni és ösztönözni a közönséget egy termék megvásárlására és a szlogenben hirdetett eszmével való azonosulásra.

Az alapvetően jószándékú, ártalmatlannak vélt családi szlogenek is ilyen, sokszor akaratlanul manipulatív hatást kifejtő, életút jelölő, azonosulásra hívó üzeneteket hordozhatnak. Közvetítik a szülők  világlátását, szinte reklámozva saját énképüket, életútjuk és választásaik önigazolását.

Gyerekként sok éven keresztül nem kérdőjelezzük meg szüleink elveit és szabályait, igaznak, jogosnak fogadunk el mindent, amit elénk tárnak. Ezek alatt az évek alatt alakulnak ki a további életünket meghatározó, sokszor gátló hitrendszereink.

Amikor édesanyánk anyasorsát csupa lemondásnak és áldozatnak látjuk...
Példamondatainkra visszatérve, ha belső, öröklött világképünk része, hogy nem bízhatunk a férfiakban, férjünkre, társunkra sem merjük magunkat rábízni, minden vágyunk ellenére sem "merünk" babát vállalni, tudatos akarásunkra a testünk mondhat nemet, félve a kiszolgáltatottságtól, a cserbenhagyástól, az elhagyástól.

Amikor édesanyánk anyasorsát csak lemondásnak és áldozatnak láttuk - azon túl, hogy bűntudatot élhetünk meg, hogy puszta létezésünkkel elvontuk őt a boldog élet lehetőségétől -, magunk is félhetünk attól, hogy a baba érkezésével áldozat szerepbe sodródunk és életünk egy lesz a lemondással.

Ugyanakkor, ha a hitrendszerünkben élő anyakép utolérhetetlenül pozitív; családi szlogenünk szerint mindig erősnek szeretnénk tudni magunkat, saját anyaságunkkal kapcsolatban tökéletességre törekszünk, így már előre komoly félelmeink lehetnek, hogy gyarló emberként nem fogunk tudni megfelelni ennek az eszményképnek.

Nekünk mindenért nagy árat kell fizetnünk?
Ugyanilyen meghatározó erejű, ha belső programunk szerint negatív törvényszerűséget könyveltük el, azt hisszük, hogy nekünk semmi sem megy simán, mindenért nagy árat kell fizetnünk, többet kell küzdenünk, mint a többi embernek. Így a baba érkezésének is váratnia kell magára; és ami másoknak megy egyszerűen és magától, számunkra szenvedéseken, kétségbeesett várakozáson, orvosi beavatkozásokon át válik csak elérhetővé.

A meddőség hátterében meghúzódó lelki okok megismerésének egyik állomása lehet a családi szlogenek felidézése, a bennük rejlő üzenet kibontása, tudatos megértése és átértékelése.  A tudattalanul rögzült, meghatározó családi minták feltérképezése, az ezekből eredeztethető blokkok oldása visszaadhatja a valódi választás lehetőségét és utat nyithat, hogy valóban az történjen velünk, amit mi szeretnénk.

ÍGY BEFOLYÁSOLJÁK A GYERMEKKORBAN HALLOTT ANYAI MONDATOK A TERMÉKENYSÉGET - KATTINTS A CIKK 2. RÉSZÉHEZ »»

MILYEN JÓSZÁNDÉKÚ SZÜLŐI MONDATOK OKOZHATNAK MÉG LELKI EREDETŰ MEDDŐSÉGET - KATTINTS A CIKK 3. RÉSZÉHEZ »»

Szerző: Antall Gabriellát, a Csillagkuckó Alternatív Termékenységi Központ önismereti-életvezetési tanácsadója, kineziológusa
Fotó: Freepik/Dragana_Gordic


Szülők lapja

Meddőség

Szülők lapja


2016.04.21