Oxitocin hatása a babára és a mamára - Mi a szerepe szülés közben és utána?

Dézsi Réka

Szülés

Dézsi Réka


Oxitocin hatása a babára és a mamára - Mi a szerepe szülés közben és utána? Mi a szerepe az oxitocin hormonnak a szülés során? Milyen belső folyamatokat indít el a szülő nőben ez a gyönyör hormonjaként is nevezett fehérjemolekula? Miért működik másképpen a külsőleg bejuttatott oxitocin, mint a szervezet által termelt? Dúla szakértőnk válaszol. Szeretkezés, orgazmus, szülés, élvezet, ínycsiklandozó ételek, gyertyafényes vacsora, barátnős estés suttogás, vér és érrendszeri betegségek gyógyítása, spermium leadó reflex, magzat befogadó reflex, skizofrénia, autizmus kezelés, menstruáció, kellemes zene, érintés...

Bár ezek a szavak látszólag összefüggéstelenül csattognak a klaviatúrán, mégis van bennük közös: az oxitocin hormon (görög eredetű szó, gyors szülést jelent) - kezdi egy kicsit rejtélyesen Dézsi Réka dúla szakértőnk az oxitocin ismertetését.

Oxitocin hormon


Oxitocin hormon, amit a köznyelv csak boldogsághormonnak hív
A rengeteg, bárki számára elérhető információk mellett nagyon sok rejtett tartaléka van a testünknek, lelkünknek és nem könnyű megmondani mi-mitől, hogyan és miért zajlik úgy bennünk, ahogyan. Nyilván vannak elképzeléseink és feltevéseink, de előfordulhat, hogy a teória nem fedi a valóságot.
 
Pár éve kezdett el a tudomány is foglalkozni a szülés hormonális hátterével, mivel egyre több technikai vívmány segít a folyamatok feltérképezésében. Így napról napra pontosabb, hitelesebb anyagot kapunk erről a csodálatos molekuláról, amit köznyelven boldogsághormonnak nevezünk.
Bár lehet, hogy a boldogság fogalmát kellene pontosítani először is, most mégis a hormonnal foglalkoznék egy picit.

Az oxitocin miatt leszünk első pillanatra szerelmesek az újszülött babába
Az oxitocin fehérjetermészetű anyag (peptid), amely sok gerinces élőlény agyalapi mirigyének a hátsó lebenyében található. Emberben ez a hormon a köztiagybeli hipotalamusz révén kerül a vérbe.

A testen látható és érzékelhető hatások bárki számára megfigyelhetőek: bizsergés, csipkedés a mellbimbókban, bepirosodik és megduzzad a száj és az ajkak, és nem csak a felső régióban, csillogóvá válik a szem, a tekintet, kisimulnak az arc vonásai, egy kellemes, lebegő lelkiállapotba kerülünk, okozhat aluszékonyságot is, de mindenképp egy belső nyugalmat sugároz kívül és belül egyaránt. Növeli az összetartozás, a kötődés érzését, ezért is jó, hogy közvetlenül a szülés után az anyában és az apában is a legmagasabb az oxitocin mértéke, hiszen ez felelős azért, hogy első pillanatra szinte szerelmesek leszünk a gyermekünkbe.

Az oxitocin hormon „szégyenlős és kedveli a biztonságot”
A legfontosabb jellemzője ennek a hormonnak az, hogy ez egy nagyon szégyenlős fajta. Abban a pillanatban, ahogy valami zavaró tényező fellép, az adrenalin szint megemelkedik a testben, az oxitocin pedig tovaszáll, és idő kell neki, amíg újra elkezd termelődni. Ezért van az, hogy akkor, ha szeretkezés közben megzavarnak, vagy vajúdáskor bemegy az anya a kórházba, lassul vagy teljesen meg is áll a folyamat.

Ezért nagyon fontos megteremteni a biztonságot környezetet minden oxitocin-vezérelt tevékenységhez.

Miért más a külsőleg bejuttatott oxitocin, mint a szervezet által termelt?
Az agyban termelődő oxitocin csökkenti a fájdalomérzetet, elsősorban az agyban hatva. Szüléskor ezért problémás a külső oxitocin bejuttatása az anyai szervezetbe, hiszen az nem fejti ki a fájdalomcsillapító hatást az agyban az agy-vér gát miatt, azonban a szervezet oxitocinszintjét megemelve még gátolja is a további oxitocintermelést az agyban.

A szerelmes embereknek magasabb az oxitocin szintje, az autistáknak pedig alacsonyabb. Az agyvízbe direkt befecskendezett oxitocin spontán merevedést okoz, és ugyanez a hormon felelős a monogámiáért. Férfiaknál az oxitocin eme hatását a tesztoszteron befolyásolja... És nem utolsó szempont az sem, hogy fokozza a bizalmat és csökkenti a biztonságérzetet.

Figyeljük tudatosan testünket, ezáltal önmagunkat
Ha nyitottak és tudatosak vagyunk a testünk folyamataira, csodálatos változást élhetünk meg kívül és belül egyaránt, az első lépés ezen az úton pedig önmagunk elfogadása.

Egyik reggel úton az iskola felé a 6 éves lányom azt mondta, neki nagyon sok barátja van a suliban, minden osztályból, de a legjobb barátja saját maga. Úgy érzem, az ő hormonális áramlása megfelelően működik...

Szerző: Dézsi Réka dúla
Fotó: FreeDigitalPhotos

Dézsi Réka

Szülés

Dézsi Réka


2015.11.10